Hoe krijg je jouw Process Mining project van de grond?

Een van de redenen dat Process Mining zo aantrekkelijk is, is de mogelijkheid tot visualisatie. De software kan je hele proces in één duidelijk overzicht visueel laten zien, waardoor je meteen ziet hoe dit proces loopt. Stappen van het proces worden verbonden aan opeenvolgende stappen binnen het proces, met verschillende tijdsindicaties. Hoelang duurt elke stap? Hoeveel tijd zit er tussen verschillende stappen? Hoe veel (onnodige) wachttijd is er aanwezig? Noem het maar op! Het mooie aan dit soort visualisaties is dat het meteen de aandacht trekt en mensen interesse krijgen in een Process Mining project. Het management ziet direct hoe het proces er in de werkelijkheid uitziet en hoe dit verschilt met de Happy Flow (hoe het proces eruit zou moeten zien).

Het is echter wel van belang dat het niet bij enkel aandacht en interesse blijft. Wil je het Process Mining project ook werkelijk doorvoeren dan moet je uiteraard wel actie ondernemen. Alleen dan kun je de gewenste resultaten behalen. Hoe je ervoor zorgt dat je Process Mining project ook werkelijk van de grond komt, leggen wij in deze blog uit.

Kies de juiste medewerkers

Zodra je de aandacht eenmaal hebt getrokken met de visuele beelden van Process Mining wordt het tijd dat je deze aandacht omzet in werkelijke actie. Met de software van Process Mining kun je alle processen binnen je organisatie analyseren aan de hand van de aanwezige data van deze processen. Door deze data te gebruiken krijg je een duidelijk en zeer gedetailleerd beeld van hoe de processen in elkaar zitten en waar eventuele inefficiënties, bottlenecks of afwijkingen zitten. Door dit vervolgens aan te pakken verhoog je de bedrijfspresentaties. Naast dit technische verhaal zijn werknemers zelf ook zeer belangrijk voor een Process Mining project. Zij zijn namelijk degene die uiteindelijk actie moeten gaan ondernemen en de processen werkelijk moeten gaan verbeteren.

Process Mining project

En wie zijn de juiste medewerkers hiervoor dan?

Bij een nieuw Process Mining project is het aan te raden om een team samen te stellen die zich gaat bekommeren om de software. De belangrijkste vereiste voor teamleden is dat zij zelf het nut en de urgentie van Process Mining inzien. Pas dan zullen zij zich écht gaan inzetten voor het Process Mining project. Deze interesse in Process Mining zal niet voor iedereen gelden, dus zoek juist hen voor wie het wel opgaat. Daarnaast moeten teamleden de software uiteraard ook begrijpen en er mee kunnen werken. Het is daarom aan te raden om de hulp van de IT-afdeling in te schakelen en te kijken welke medewerkers van deze afdeling zich willen inzetten voor het project. En bij dit soort inzet komt eveneens verantwoordelijkheid en autoriteit kijken. Dit houdt o.a. in dat zij verbetermogelijkheden moeten opsporen, prioriteit moeten stellen, actie moeten ondernemen en veranderingen moeten evalueren.

Zodra je Process Mining-team is geïdentificeerd is het tijd voor empowerment en verandermanagent. Als je bedrijf al langer bezig is met Business Process Improvement (BPI) zal verandermanagement geen nieuw concept zijn. En dit is absoluut in je voordeel! Vaak zie je dat dit soort organisaties namelijk beter om kunnen gaan met veranderingen en niet meer terugdeinzen voor digitale transformaties. En dit maakt het gemakkelijker om om te gaan met Process Mining. De software is namelijk vaak gekoppeld aan een verschuiving in de manier waarop bedrijfsoptimalisatie, kostenvermindering, klantwaarde en het generen van inkomsten worden benaderd.

Kies een geschikt proces

Er is één ding dat eigenlijk alle organisaties met elkaar gemeen hebben. Ongeacht de branche waarin je zit of de grootte van je organisatie; iedereen wil succesvol en een top presteerder zijn. En een manier om dit te bereiken is door middel van bedrijfsoptimalisatie. Ook hier zijn weer verschillende manieren voor: het verlagen van de kosten, het verkorten van de bestede tijd, het optimaliseren van oude processen of het volledig omgooien hiervan tot nieuwe processen. Alles is mogelijk! En met behulp van de software van Process Mining weet je waar verbetermogelijkheden zitten en welke het rendabelst zullen zijn. Voorbeelden van terreinen voor procesverbeteringen kun je in onze vorige blog lezen.

Heb jij zelf ook interesse in Process Mining? Mooi! Op deze manier blijf je voorlopen op je concurrenten, reduceer je kosten en verhoog je de klanttevredenheid. Heb je echter nog wat hulp nodig bij je eerste Process Mining project? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen voor overige vragen.

Boek nu je Process Mining training

Ook interessant:


Source image: infinitiviews.com