6 misvattingen over Process Mining

Net als bij eigenlijk elke nieuwe technologische ontwikkeling zijn er ook bij Process Mining nog mensen die sceptisch zijn tegenover de software. Dit komt vaak door misverstanden over Process Mining die zij hebben. En dit vaak eigenlijk zonder dat zij écht kennis hebben van de software. Deze misverstanden bestaan vaak juist omdat mensen niet goed weten wat Process Mining nou precies inhoudt, wat je er mee kunt en dat het werkelijk effectief is. In deze blog leggen wij zeven van deze misverstanden over Process Mining uit en laten wij zien dat deze niet waar zijn.

1. Te goed om waar te zijn

Vaak wordt over Process Mining niet geloofd dat het écht zo goed is als wordt gezegd. Er zijn natuurlijk zo veel nieuwe ontwikkelingen waar allemaal lovende verhalen over rondgaan. Maar ja, welke verhalen hiervan zijn waar en welke zijn overdreven? Dat is voor mensen vaak moeilijk in te schatten en dus geloven zij de meeste verhalen maar gewoon niet. Maar dit is zonde, want Process Minig is écht zo goed als wordt verteld. Dus geloof jij het ook nog niet helemaal? Bekijk dan vooral ook demofilmpjes! Deze kunnen je wellicht de kracht van de software laten zien.

Misverstanden over Process Mining

2. Ik heb het helemaal niet nodig

Als je de voordelen van Process Mining nog niet goed kent dan is het niet gek dat je denkt dat je het niet nodig hebt. De werkelijke waarde van Process Mining wordt soms pas duidelijk als het in een context wordt geplaatst. Je kunt de software voor veel verschillende doelen inzetten, welke alle specifieke voordelen met zich meebrengen. Dit kan variëren van het efficiënter inrichten van processen, het verminderen of elimineren van fouten in processen tot het controleren van een nieuw proces. Maar juist dit brede scala aan mogelijkheden maakt het voor iedereen nuttig. Iedereen heeft wel processen die verbeterd kunnen of moeten worden. Jij ook vast, toch?

3. Het werkt niet voor ongestructureerde processen

In principe kan Process Mining voor de meeste processen ingezet worden, behalve voor processen die écht nooit met een bepaalde regelmaat verlopen. Process Mining kan uiteraard ook ingezet worden voor processen die altijd dezelfde regels volgen, maar eigenlijk is het hier juist minder nuttig voor. Zo’n proces heeft waarschijnlijk minder uitzonderingen, waardoor je er ook minder van kunt leren. Als je een proces wilt analyseren die niet altijd volgens dezelfde regels loopt (maar juist veel verschillende paden volgt) dan kun je hier meer van leren. Juist uit deze verschillende paden kun je veel informatie halen: welke handelingen zijn onnodig, welke handelingen komen het meeste voor, welke handelingen duren te lang, etc. Dus het is zeker niet waar dat Process Mining niet ingezet kan worden voor ongestructureerde processen!

 

Misverstanden over Process Mining

4. Het is een oneindig proces

Mensen denken soms dat je oneindig veel tijd kwijt bent aan het verzamelen en verbeteren van data voordat je werkelijk kunt beginnen met Process Mining. Maar dit is juist niet het geval. Process Mining begint juist met de data die al aanwezig is. Je hoeft dus eigenlijk helemaal niet veel te doen voordat je aan het proces begint, want de data die de software nodig heeft bestaat al. Het enige wat nodig is voor de analyse is:

  • Een case ID: een uniek identificatienummer van een zaak;
  • Een activity: de processtap in het proces;
  • Een timestamp: het moment dat een activiteit plaats vindt.

Als mensen dit eenmaal begrijpen, beseffen zij vaak dat ze inderdaad ontzettend veel data hebben die eenvoudig op deze manier geanalyseerd kan worden.

5. Het is onhandiger dan andere procesverbeteraars

Process Mining klinkt ingewikkelder (en daardoor onhandiger) dan andere methodes om processen te verbeteren, maar eigenlijk is dit niet het geval. Met andere methodes ben je vaak een stuk langer bezig en kun je minder gedetailleerde informatie verkrijgen. Ja, het is een nieuwe software die je even moet leren. Maar nee, dit maakt het niet onhandiger.

6. Het is helemaal niet nodig om processen door en door te kennen

‘’Als een proces al goed loopt, waarom zou je hier dan iets aan willen veranderen?’’. Dat is iets wat veel mensen denken, maar dit is vaak meer uit angst. Door gedetailleerde informatie over een proces te verkrijgen kun je namelijk tegen dingen aanlopen die je eigenlijk niet wilde weten. Maar natuurlijk is het geen argument om te zeggen dat iets goed loopt en dat je daardoor niet verder hoeft te kijken. Want goed lopen betekent niet dat iets niet nóg beter kan lopen. Of je komt er juist achter dat een proces eigenlijk toch niet zo goed loopt als dat je dacht en je moet hem onverwachts helemaal omschoppen. Maar hierdoor voorkom je wel toekomstige fouten.

Misverstanden over Process Mining

De bovengenoemde misverstanden over Process Mining zijn slechts voorbeelden van het beeld dat mensen over Process Mining kunnen hebben. Deze zes misverstanden over Process Mining moeten geen reden voor je zijn om niet met de software te willen werken, want hopelijk zie je nu in dat deze (en waarschijnlijk ook andere ideeën die je wellicht over Process Mining hebt) niet terecht zijn. Heb jij interesse in Process Mining? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens of neem contact met ons op.

Ook interessant:


Bron afbeeldingen: thepinsta.com, kcbi.orgageekwhospeaks.com, theadoptedlife.com